OffNews.bg

Забраняват със закон продажбата на райски газ на непълнолетни

Продажбата на диазотен оксид или "райски газ" на непълнолетни ще бъде забранена. Това предвижда законопроект за изменение на Закона за закрила на детето, който е внесен в парламента. 

Това заяви зам.-министърът на икономиката и бивш председател на КЗП Димитър Маргаритов по БНТ. Употребата на "райски" газ е придобила епидемични размери сред подрастващите", подчерта той. 

КЗП от днес извършва масирани проверки по всички възможни канали, включително и в онлайн пространството като отряд за бързо реагиране. Първата стъпка е спиране на употребата от младежи и деца. Където бъде установено предлагането на такова вещество, ще бъдат издавани заповеди за временно спиране на продажбата, каза още зам.-министърът.

Тази заповед ще може да се издадва по време на проверката. От нея следват две неща - първо инспекторите ще вземат проба от артикула, за да се провери в лаборатория дали конкретното вещество е опасно за здравето. Втората стъпка е задължаването на търговците да представят оценка на риска.

"Да докажат, че това, което предлагат на своите клиенти, съответства на изискванията за безопасност на продуктите", обясни Маргаритов. 

Доклади у нас и в чужбина са категорични, че употребата на диазотен оксид в големи количества води до трайни увреждания на здравето, понякога и риск за живота.