OffNews.bg

Ваксинираните с две дози в Германия с повече права

Повече свобода за хората в Германия, които са получили две дози ваксини срещу Ковид-19, поиска министърът на здравеопазването Йенс Шпан, информира ДПА. Според него ваксинираните могат да ходят на фризьор или в магазините. 

Шпан каза, че това правило е важно за собствениците на магазини на дребно и за поетапното отваряне на икономиката на страната, базирано на тестовете за коронавируса. Според здравния министър онези, които са получили и двете дози на ваксините, трябва да бъдат третирани като хора с негативен тест за коронавируса, което ще облекчи ежедневния живот насред пандемията.

Според института "Роберт Кох" рискът за предаване на заразата от онези, които са получили две дози, е нисък и може да бъде намален още повече при носене на маски и спазване на физическа дистанция, смята Лотар Вилер, ръководителят на "Роберт Кох", цитиран от БТА. 

Здравният министър Шпан подчерта, че първи приоритет сега е страната да се справи с третата вълна на случаите на зараза, а вътрешният министър поиска унифициране на правилата в цялата страна.