OffNews.bg

Уволниха директора на ИА ''Медицински надзор''

Със своя заповед министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов освободи от длъжност изпълнителния директор на Изпълнителна агенция „Медицински надзор" (ИАМН), Росен Иванов.

Причина за решението на министъра е извършена от дирекция „Вътрешен одит" проверка, която констатира редица нарушения и препоръчва смяна на ръководството на Изпълнителната агенция, съобщиха от пресцентъра на здравното министерство.

Какви са нарушенията

Съставяне на актове за установяване на административни нарушения и наказателни постановления със съществени недостатъци и забавено изпращане към НАП за събиране на публични вземания.

Забавено регистриране в автоматизирана система за документооборота на Агенцията.

Не са актуализирани Вътрешните правила за осъществяване на предварителен контрол за законосъобразност в ИАМН.

Не са представени Вътрешни правила за системата за финансово управление и контрол на ИАМН, действащи в периода от 01.04.2019 до 27.01.2020 г.

Във Вътрешните правила за организация на контролната дейност на ИАМН са разписани процедури, които не съответстват на нормативната уредба.

Констатирано е неправомерно разходване на финансови средства и управление на материални активи.

За временно изпълняващ длъжността „изпълнителен директор" на ИАМН е определен Мирослав Мутафчийски, досегашен заместник на титуляра в агенцията.

Росен Иванов беше назначен със заповед на бившия министър на здравеопазването Кирил Ананиев от 1 април 2019 г. Преди да заеме този пост е ръководил Инспектората на Министерството на здравеопазването. През годините е бил държавен инспектор в инспектората на Министерския съвет. През 2013 г. е бил началник на политическия кабинет на министъра на отбраната в служебното правителство, а преди това е работил като главен юрисконсулт в министерството. Росен Иванов е магистър по право и философия от Софийски университет „Св. Климент Охридски”.