OffNews.bg

СЗО решава дали да обяви маймунската шарка за извънредна здравна ситуация

Световната здравна организация провежда заседание на комисията по извънредните ситуации, на която ще се реши има ли основание разпространяването на заразата с маймунска шарка да бъде обявено за световна извънредна ситуация, предадоха Асошиейтед прес и БТА.

Според някои експерти решението на СЗО да се задейства чак след като болестта засегна Запада би могло да затвърди гротескните неравенства, появили се между богатите и бедните страни по време на пандемията от COVID-19.

Ако шарката бъде обявена за извънредна ситуация, това би дало същия статут като пандемията от COVID-19 и продължаващите усилия за ликвидиране на полиомиелита.

В България бяха потвърдени първи случаи на маймунската шарка в четвъртък. 

Не се очаква резултатите от заседанието на комисията да се обявяват по-рано от петък.

Много учени се съмняват дали решението на комисията би помогнало за ограничаване на епидемията, тъй като развитите страни, в които се съобщава за най-много случаи, вече вземат бързи мерки за спиране на заболяването.

Миналата седмица генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус описа епидемията от маймунска шарка като "необичайна и предизвикваща опасения".

Маймунската шарка от десетилетия заразява хора в Централна и Западна Африка, където вариант на заболяването убива до 10% от заразените хора. Засега не се съобщава за жертви на епидемията извън Африка.

Досега в ЕС няма одобрена ваксина срещу вируса на маймунската вариола, но ваксината срещу едра шарка показва ефективност срещу нея. Великобритания вече предлага ваксинация срещу маймунската вариола на бисексуални и гей мъже.