OffNews.bg

Проф. Аргирова: Сред починалите имунизирани има доста, които не са си поставили ваксина наистина

Сред починалите ваксинирани хора има такива, които са се сдобили по някакъв начин с необходимия им документ, а изобщо не са ваксинирани. Срещат се и такива, които след като се ваксинират с двете дози, не спазват каквито и да били мерки за социална дистанция и дезинфекция и попадат в контакт със заразени. Ако имат и придружаващо заболяване, може да се стигне до фатален край. 

Това заяви имунологът проф. Радка Аргирова по БНТ. Хората, които се ваксинират, е добре да взимат витамин Д, за да подсилят имунитета си. Има си тест за определяне на количеството на витамин Д, ако е под долната граница, трябва да се приема, каза още проф. Аргирова. При Делта вариантът задухът започва много бързо, ако не се вземат мерки, допълни тя. 

Досега трябваше поне 50% от населението ни да е ваксинирано с две дози. Ваксините засега помагат, ефективни са при всички съществуващи варианти на коронавируса. 

 Има избледняване на имунитета. Кривата на нарастване и спадане на антителата е съвсем нормална. Има такава крива. Антителата спадат, но това не значи, че няма имунитет, обяни тя. Има паметни клетки, когато се появи коронавирус, те след 1-2 дни започват да образуват антитела. При тези, които не са се срещали с вируса, са необходими от 7 до 10 дни, а през това време всичко може да се случи, обясни имунологът. 

Тя допълни, че е направила справка в болница "Токуда". За един ден от 40 души, преминали през спешното отделение с оплаквания, възможни при COVID-19, само един е ваксиниран. Това е възрастна жена, без тежки оплаквания, пусната е за лечение вкъщи, обясни проф. Аргирова. 

"Ваксините помагат, абсолютно помагат, засега при всичките варианти на коронавируса са ефективни. Това е истината", категорична беше тя.

И обясни, че третата доза е препоръчителна на първо място за възрастните хора над 65 години, защото при тях се наблюдава избледняване на имунитета - много по-бавно се образуват антитела след ваксинация и е по-дълъг периодът, докато те се формират.

Втората група, които е добре да си поставят трета доза според нея, са трансплантирани, онкоболни на лечение, хора с автоимунни тежки заболявания и др.