OffNews.bg

Подновяват усилията за обучение на български лекари по белодробна трансплантация

Отново ще напомним на австрийското здравно министерство, да се възобновят обученията във Виена на българските медицинските специалисти за белодробни трансплантации. Това увери министърът на здравеопазването Асена Сербезова в отговор на въпрос на народния представител д-р Александър Симидчиев от „Демократична България“ по повод възможността за извършване на белодробни трансплантации у нас. 

Д-р Симидчиев посочи, че поради започване на COVID пандемията обучението на българските специалисти е било прекъснато през март 2020 г.

Здравният министър посочи, че след прекъсването на обучението на български специалисти са били изпратени две писма до австрийското министерство на здравеопазването, което е компетентният орган за продължаването на тази програма за обучение, предаде БТА.

Във връзка с пандемичната обстановка обучението по белодробна трансплантация в катедрата по гръдна хирургия в Медицинския университет във Виена е било преустановено от австрийска страна, не от наша страна, на 12 март 2020 г. Впоследствие е проведена официална служебна кореспонденция с австрийското министерство на здравеопазването - писма от месец април 2021 г. и от януари 2022 г.

Към настоящия момент все още не е постъпил отговор от австрийското министерство на здравеопазването, отбеляза министър Сербезова. Тя посочи, че отново ще подготвят кореспонденция във връзка с подновяването на тази програма. В Австрия имат и нов министър на здравеопазването, така че е възможно това също да е оказало влияние върху липсата на отговор.

Министър Сербезова съобщи, че преди да бъде прекъсната програмата своето обучение са започнали двама лекари специалисти по пневмология и фтизиатрия, лекар специалист по физикална и рехабилитационна медицина, ерготерапевт и медицинска сестра. Тя уточни, че е било реализирано обучението на медицински рехабилитатор, а за 2020 е било планирано обучение за още десет български специалисти, което не се е реализирало.