OffNews.bg

Няма случаи на новия хепатит сред децата у нас

Няма случаи на новия хепатит у нас, съобщи проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) по NOVA NEWS.

По думите ѝ центърът има готовност да изследва съмнителни проби, макар все още да не е категорично известен причинителят, обясни тя.

По думите ѝ хепатитът в ранна детска възраст е изключително рядко заболяване и точно фактът, че регистрираните случаи са сред най-малките е притеснителен.

Проф. Христова отрече да се е появила нова зараза, тъй като броят на заразените е много нисък. Макар за една част от заболелите деца причинителят да е аденовирус, при някои от случаите такъв не е установен, посочи тя.

По думите ѝ хепатитът е сериозно заболяване, което изисква хоспитализация и може сериозно да увреди черния дроб, това изисква родители и педиатри да са наблюдателни за поява на симптоми.

По повод съобщенията за връзка с COVID-19 проф. Христова коментира, че тя може да е в две посоки: заради силно отслабения имунитет при преболедуване на коронавирусна инфекция организмът е много податлив и на други агенти. Директното влияние тя обясни с нарушение на микроциркулацията в организма.

Проф. Христова допусна, че ако хепатитът е с вирусен произход, вероятно отново ще се разпространява по въздушно-капков път. Тя подчерта, че в момента най-важно е причинителят да бъде идентифициран, за да има адекватно лечение.

По повод разпространението на COVID-19 у нас тя подчерта, че макар и забавен, темпът на намаляване на случаите  е устойчив. 

Възможно е да има нова мутация, но тя ще се появи по-скоро през есента, допусна проф. Ива Христова и посочи, че по принцип всяка следваща вълна е по-силна от предишната, но се боледува по-леко.