OffNews.bg

МЗ повтори: На хората с антитела няма да се издават зелени сертификати

Положителните резултати от изследване за антитела не се считат за достатъчни за издаването на сертификат за преболедуване, решиха от здравното министерство.

От ведомството обосновават решението си с резуртатите от доклад на Европейският център за профилактика и контрол на заболяванията (ECDC) и Съвместният изследователски център (JRC), според който положителен резултат от изследване за антитела не може да предостави каквато и да е информация за момента на заразяване и не може да изключи протичаща понастоящем инфекция.

През май Европейският център за профилактика и контрол върху заболяванията публикува нови насоки във връзка с тестовете за антитела.

В тях се посочва, че:

- Откриването и количественото определяне на антителата не могат да се използват като пряк показател за защитен имунитет.

- Положителен резултат от изследване за антитела може да бъде доказателство за инфекция в миналото, но не е абсолютно доказателство, че дадено лице не е заразно и/или е защитено срещу нова инфекция и не може да предава вируса на други.

- До момента не е известно какви нива на антителата могат да ни защитят срещу повторна инфекция.

- От друга страна, лица, които са преболедували, могат да не дадат положителен резултат при серологични изследвания (за продължителен период).

- Освен това не всички антитела, индуцирани от инфекция със SARS-CoV-2, неутрализират ефективно вируса.

- При повечето налични изследвания за антитела не може да се прецени дали откритите антитела предоставят ефективна защита.

- С изследванията за антитела не може да се определи моментът на заразяването.

Същото се посочва в Доклад на Комисията до Европейския парламент и Съвета относно рамка за издаването, проверката и приемането на оперативно съвместими сертификати за ваксинация срещу направено изследване за и преболедуване на COVID-19 (Цифров COVID сертификат на ЕС), с цел улесняване на свободното движение по време на пандемията от COVID-19. В тази връзка ЕК приема регламент за издаването на зелен сертификат, в който се посочва, че положителните резултати от изследване за антитела не са достатъчни за издаването на зелен сертификат. Съгласно правото на ЕС, регламентите се приемат пряко в страните членки и това означава, че и в България не могат да се издават зелени сертификати на база наличието на антитела, или установен коронавирус с антигенен тест.

От понеделник с нова заповед на МЗ, зелен сертификат за  преболедуване, установено с антигенен тест, се издава, но той важи само на територията на страната.