OffNews.bg

Лекарският съюз заплаши НЗОК със съд заради пренасрочени 4,5 млн. лева

Българският лекарски съюз заплаши да съди Здравната каса. Причината е в решението ѝ да пренасрочи 4.5 млн. лева от доболничната към болничната помощ. 

Средствата са предвидени за дейности като изследване на кръв и урина и са прехвърлени от Касата към парите, които са предвидени за заплащане на болниците. 

"От една страна, това звучи много добронамерено, но и в момента колеги в цялата страна в диагностично-консултативни центрове биват преследвани и глобявани за надвишени регулативни стандарти", обяви председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев и настоя за среща с ръководството на Касата, за да бъде обсъден въпросът. 

От съсловната организация са категорични, че това ще дестабилизира системата и ще задълбочи проблемите в медико-диагностичната сфера.

Намаляването на средствата в доболничната помощ и за диагностика в крайна сметка увеличава разходите за болнична помощ. Когато има проблем, пациентът ще търси начин да го разреши. Той ще намери контакти и ще бъде хоспитализиран в болницата. И вместо да се направи едно изследване, един скенер в извънболнична помощ, ще се отчете клинична пътека за 500 лева само и само да се направи това изследване, посочиха от БЛС. 

От съсловната организация напомниха, че според разчетите им до края на годината дефицитът на НЗОК ще достигне около 220 млн. лева.