OffNews.bg

Лекарският съюз за екшъна в Партийния дом: Подобни действия са абсурдни и недопустими!

Подобни действия са абсурдни и недопустими, така БЛС определи случващото се в Партийния дом, където вчера се барикадираха протестиращи от Синдиката на българските медицински специалисти с лидер Мая Илиева.

"Съсловната организация категорично се разграничава от действията на хора с неустановена легитимност и неясна представителност, които за пореден път налагат абсурдни и грешни внушения, поставят напълно своеволни и постоянно ескалиращи искания. Подобно поведение, създаването на хаос, внасянето на допълнително напрежение в съсловието могат да доведат само и единствено до негативен резултат - и за пациентите, и за специалистите по здравни грижи и за лекарите", се казва в позицията на Лекарския съюз.

Според БЛС налагането на налагането на политически искания не става чрез окупация на Народното събрание и нарушаване на демократичния процес. От съсловната организация определиха случващото се като политически рекет.

Столична лекарска колегия

"Призоваваме премиера и правителството да не се поддават на шантаж и натиск от 5 медицински сестри с неясна принадлежност и легитимност, за налагане на реформи в здравеопазването, които нямат реална икономическа и структурна обоснованост, а само политически характер. В противен случай ние, българските лекари ще реагираме и ще направим контрапротест в защита на нашите авторитет, съсловие и система на здравеопазване", се казва в позиция на  Столична колегия на БЛС, изпратена до премиера, министъра на здравеопазването и парламентарната комисия по здравеопазване.

Лекарското съсловие е готово да се противопостави на прилагане на реформи, които са удобни на шепа хора, за които съсловието положи достатъчно усилия“, заявяват в писмото си столичните лекари.

Представлявайки голяма част от лечебните заведения в България, ББА заявява за пореден път своето категорично недоумение и несъгласие относно начина на провеждане на поредните протестни действия от група „представители“ на медицински сестри.
Чрез улични прояви, група хора с неустановена легитимност и неясна представителност се опитват да наложат внушения сред обществото, което е в абсолютен ущърб на цялата система, на пациенти, лекари, специалисти по здравни грижи.
Не смятаме, че начина за провеждане на преговорни процеси и постигане на удовлетворяващи за всички страни решения и е този, които се демонстрира чрез барикади в сградата на бившия Партиен дом и окупация на институциите.

Българска болнична асоциация

"Разрастващата се епидемиологична обстановка в страната изисква доверие от страна на пациентите, на което определено би се повлияло чрез подобни своеволни изяви", казват в позицията си до премиера и здравния министър от Българска болнична асоциация.

От организацията изразяват готовност за сътрудничество с институциите "с цел гарантиране на спокойствието на българските граждани, лекари и медицински работници за нормалното функциониране на здравната система".

"Вярваме, че правилните решения в сектора се вземат в резултат на открита комуникация и конструктивен диалог между институции и заинтересовани страни по утвърдени и законоустановени начини", завършват позицията си от ББА.