OffNews.bg

Лекарският съюз се възмути от ''откровените лъжи'' на фармацевтите

Замяната на оригинално лекарство с генерично може да стане само след разрешение на лекуващия лекар и със съгласието на пациента. Това заявиха от Българския лекарски съюз (БЛС) в позиция по повод отвореното писмо на Българския фармацевтичен съюз (БФС) до министъра на здравеопазването Христо Хинков.

От съсловната организация посочват, че са възмутени от манипулативните твърдения и откровени лъжи, публикувани в писмото и от "тоталното неглижиране на водещата роля на лекаря".

Според БЛС твърдението, че замяната на оригинал с генерик "става по ясни правила и само със съгласието на пациента" е манипулативно и в противоречние на действащото законодателство.

От съсловната организация цитират чл. 34. (1) 1. (изм. - ДВ, бр. 81 от 2013 г.) когато лекарственият продукт е предписан чрез международно непатентно или фармакопейно наименование на лекарственото вещество, се отпуска лекарствен продукт, разрешен за употреба в страната, който съдържа предписаното активно вещество, като задължително се спазват предписаната лекарствена форма и количеството в дозова единица; 2. когато лекарственият продукт е предписан под търговско наименование, се отпуска точно предписаният продукт.

Оттам припомнят, че пак според закона когато аптеката не разполага с предписания лекарствен продукт, магистър- фармацевтът е длъжен да го осигури в срок до 24 часа. В този случай датата и часът на постъпването на рецептата се отразяват върху нея.

Цитираното твърдение на Български фармацевтичен съюз съдържа и откровена лъжа по отношение на генеричното заместване в Европа. Истината е, че в страните от ЕС, в които е позволено генерично заместване, то се случва при стриктно спазване на определени правила, сред които: заместването се позволява, само след разрешение на лекуващия лекар и съгласието на пациента; генеричното заместване винаги следва правилото заместване с медикамент с по-ниска цена и в полза на пациента и др., пишат от Лекарския съюз и подчертават, че в страните от ЕС не само, когато става въпрос за генерично заместване, а изобщо за продажба на лекарства по лекарско предписание, те се отпускат от аптеката стриктно, по правила, а не свободно каквато е практиката у нас.

От съсловната организация заявяват, че не са против въвеждането на възможност за генерично заместване на медикаменти, но не приемат то да се извършва "зад гърба на лекуващия лекар и без неговото изрично съгласие, както и без съгласието на пациента", тъй като именно той носи отговорността за лечението на пациента и резултатите от него.

Лекарят е този, който е отговорен за лечението на своите пациенти, отпускането на лекарствата е еднократен акт, а контролът върху лечението и състоянието на пациента продължава във времето. Още повече, че дори и при еднакви активни съставки в лекарствата, отделните пациенти не реагират на тях по еднакъв начин, пишат от БЛС.

Според тях отвореното писмо издава стремеж заместването на лекарства у нас да става свободно, без контрол. Преди по-малко от две седмици обаче, по време на пресконференция за недостига на лекарства у нас, бяха изнесени данни, че в страните, в които е разрешена свободната замяна на лекарствени продукти, това е довело до нелоялна конкуренция, липса на отделни групи медикаменти, а цели компании са се изтеглили от пазара, припомнят от Съюза.

Те изтъкват, че по време на същия дебат е станало ясно, че много често затрудненията в осигуряването на даден медикамент у нас не са свързани с недостиг на национално ниво, а става въпрос за липса на конкретно лекарство в конкретна аптека. 

От Българския лекарски съюз настояват на лекарите и фармацевтите да бъде осигурен достъп до информация за наличността в страната на разрешените за употреба лекарства.

Реално ако ние, лекарите знаем, че даден медикамент не е наличен, няма да го изпишем на нашите пациенти. Нещо повече, при наличие на такава информация, ще имаме възможността да обсъдим с нашите пациенти, още в кабинета, терапията, която те могат да си позволят финансово и която да е оптимална като действие за тях, пишат те.

Лекарите подкрепят Фармацевтичния съюз в искането му за включване в ЗЛПХМ на текстове за свързаните лица по смисъла на Търговския закон, които да ограничат вертикалната интеграция в лекарствоснабдяването, но са "против тенденциозните опити за фаворизиране на отделни лица от екипа на министъра на здравеопазването, за сметка на самия проф. Христо Хинков, който носи цялата отговорност за политиките в областта на здравеопазването, включително и за лекарствената политика".