OffNews.bg

БЛС: С е-рецептата лъсна истината за замяната на лекарства в аптеките

Само 24 часа след влизането в сила на електронната рецепта за антибиотици и лекарства за диабет лъсна истината за въвеждането ѝ, твърдят от Българския лекарски съюз в съобщение до медиите.

Оттам посочват, че централата на БЛС е затрупана от сигнали на лекари и пациенти, че масово фармацевтите връщат пациенти с обяснението, че медикаментът липсва. Това според съсловната организация показва, че при хартиените рецепти масово са били отпускани лекарства по преценка на фармацевта, а не каквото е изписано.

Фрапиращото е, че масово става въпрос за налични в аптечната мрежа медикаменти. А отказите за изпълнение на рецепта са дори, когато е изписан най-евтиният възможен антибиотик. Търговският интерес движи промяната в лекарствотерапията. Българските лекари отказват да работят под диктата на аптеките, посочват от БЛС.

По-рано днес фармацевти информираха, че са връщали пациенти, защото рецептите, с които идват, са на хартия. От аптеките посочват, че когато някой от антибиотиците липсва, не могат да предложат друг със същата активна съставка, ако не е изрично отбелязано в предписанието.

През първия ден от влизането в сила на е-рецептите за антибиотици и лекарства за диабет са издадени над 13 000 електронни предписания, 1000 от тях са генерирани от мобилното приложение.