OffNews.bg

Ангелов: Има свободни легла в София, увеличен е броят на линейките

Няма проблем с болничните легла за коронавирус в София, броят на линейките е увеличен, съобщи здравният министър Костадин Ангелов, който посети УМБАЛ „Св. Анна“ София, за да провери организирането на мобилен пункт (триаж) пред спешното отделение на болницата.

Над 530 са били повикванията към Центъра за спешна медицинска помощ в София вчера, 40% от неизпълнените адреси са били за симптоми на коронавирус, призна той и допълни, че новоразкритите легла са около 3000.

Мобилни пунктове за триаж на пациенти има пред големите болници в София - "Пирогов", "Александровска" болница, "Св. Екатерина", каза Ангелов и уточни, че антигенните тестове в тях ще бъдат безплатни за гражданите. 

„Антигенните тестове ще бъдат безплатни за гражданите. В момента търсим най-добрия антигенен тест, на най-добрата цена“, каза проф. Ангелов.

От 1 август цените на клиничните пътеки са увеличени с 20 лв., за да може всеки пациент, който постъпва в болница, да бъде тестван безплатно, подчерта за пореден път Костадин Ангелов и допълни, че парите за тестовете в триажите (мобилните пунктове) ще бъдат възстановени от бюджета на Министерството на здравеопазването.

Той препоръча на гражданите да не се тестват, ако нямат симптоми. В много голям процент от тези случаи тестовете са отрицателни. Местата, на които се правят подобни тестове, представляват голям риск, предупреди той.

„Ремдесивир в страната има. Този, който казва, че няма, трябва да обяви какви количества е заявил към РЗИ, а оттам да кажат, защо не ги е получил“, каза още здравният министър в коментар за недостига на ремдесивир в Пловдив.

Обсъжда се включване на ДКЦ-тата на територията на София в помощ на болниците за овладяване на епидемията, съобщи още министърът по повод мерките за отслабване на натиска върху лечебните заведения. 

Продължаваме да сме длъжници на лекарите, сестрите и санитарите относно техните възнаграждения и работата, която вършат в момента, призна Костадин Ангелов.