OffNews.bg

Петчасова драма в Мелбърн изпрати Надал на финала на Australian Open (снимки и видео)

Григор Димитров загуби битката с Рафаел Надал след близо 5-часова драма на централния корт в Мелбърн. Българинът изигра най-великолепния мач в кариерата си, който обаче бе спечелен от испанеца с 6:3, 5:7, 7:6(5), 6:7(3), 6:4.

Полуфиналният им двубой на Откритото първенство на Австралия продължи 4 часа и 56 минути. Започна в петък и приключи в събота в Мелбърн.

На финала Надал ще се изправи срещу 17-кратния шампион на турнири от Големия шлем - легендарният швейцарец Роджър Федерер, който отстрани друг швейцарец на полуфинала - Стан Вавринка.

Деветият двубой между бившият №1 в света и първата ни ракета в Мелбърн бе планиран за 10,30 ч. сутринта българско време, но започна с известно закъснение заради предишния мач.

Ladies and gentlemen, please welcome @GrigorDimitrov and @RafaelNadal! #AusOpen pic.twitter.com/7x5uP4uoIE

— #AusOpen (@AustralianOpen) January 27, 2017

Григор имаше възможност да пробие съперника си още в откриващия гейм на първия сет, водеше с 40:15, но пропусна да затвори гейма. След 8 минути игра Надал го записа в своята сметка. Това бе първата и единствена възможност в сета за Григор, който взе втория гейм за 120 секунди игра, а Надал отвърна със същото.

Българинът показа изключителна игра в защита, не едно разиграване изправи публиката на крака.

В четвъртия гейм играта на Григор се пропука и това беше достатъчно за Надал да пробие. Испанецът взе следващия гейм на нула и вече водеше с 4:1. Българинът даде само точка на Надал в сервис гейма си и намали преднината му на 4:2. Последва гейм на нула за испанеца, който взе и следващия гейм и затвори сета при резултат 6:3.

Вторият сет започна с размяна на сервис геймове и красиви дълги разигравания, в които Григор показа, че може да отиграе и топки, които изглеждат невъзможни за достигане.

Типичното за 30-годишния испанец забавяне преди да направи начален удар този път изнерви дори треньора на Григор Дани Валверду, който в един момент започна да поглежда часовника си, да прави красноречиви жестове, чудейки се колко още ще трябва да чака.

С трети ас в мача и първи в сета Надал спечели подаването си и намали преднината на Григор на 4:2. Григор откри седмия гейм с първа двойна грешка. Геймът се завърза, стигна се до 40:40, нова двойна грешка и Надал върна пробива - 4:3.

В това време и зрителите на корта, а и тези извън него наблюдаваха със затаен дъх развоя на вечерния мач на "Род Лейвър арина".

Следващата двойна грешка бе критична, но за Надал. Тя дойде в края на осмия гейм и направи резултата 5:3 за първата ни ракета. До края на сета обаче имаше още време. Нов пробив за Надал и резултатът бе 5:4. Игра на нерви, 40:40, една пропилени точки за пробив от Григор и епична битка бе следващият гейм, в крайна сметка спечелен от Надал. 5:5 и битката за сета започна отначало. Този път в нея доминираше не испанецът, който изстрелва топките като куршуми и се бори за всяка точка като за последно, а Григор. Той извоюва и 11-ия, и 12-ия гейм, и спечели със 7:5.

Третият сет започна отново с размяна на сервис геймове. Напрежението отново се вдигна в третия гейм, когато се стигна до 40:40 и мрежата подари предимството на Григор. Още един удар и сервис геймът му бе спечелен - 2:1. Със солидна игра Надал спечели подаването си и изравни. Грешка на Григор, топка с малко в аут и увеличения натиск от испанеца му помогнаха да пробие в петия сет за 3:2. Григор заигра като машина и обърна следващия гейм в своя полза. Нов пробив и равенство в сета - 3:3.

При всяка точка на Григор и в почивките - както в този, така и във всеки от мачовете в Мелбърн на Гришо - се чуваха възгласи на българските му почитатели. По трибуните се виждаха и български знамена.

След гейм за гейм до 5:5, 40:40 точки в 11-ия и 54 минути игра в третия сет, българинът притисна Надал и спечели подаването си - 6:5.

Здравословен проблем на зрител по трибуните прекъсна играта в този момент.

След 3-4-минутна пауза тя бе подновена. Надал спечели подаването си и вкара сета в тайбрек. Последва нова гладиаторска битка, с мини пробиви, изключително силна и равностойна игра, която изнерви щабовете и на двамата тенисисти, които трудно се задържаха по седалките си. В крайна сметка в тайбрека се наложи Надал, който поведе с 2-1 сета.

Логично, последва лек спад в играта на Григор в началото на четвъртия сет, но той не допусна пробив, напротив - бързо се върна в битката за всяка точка. Последваха 12 гейма без пробив и шампионски тайбрек за Григор, в който той даде само три точки на бившия №1 в света.

Както при всички великолепни мачове в Мелбърн, Род Лейвър гледа на живо и гладиаторската битка Димитров-Надал на "Род Лейвър арина" заедно с хилядите зрители по трибуните.

Пети сет. След близо четири часа игра мачът започна отначало. Още в първия гейм двамата влязоха в титанична 10-минутна битка, която бе спечелена от сервиращия Димитров. Надал измъкна втория гейм. В третия Григор показа виртуозна, спираща дъха игра, която завърши с 18-ия му ас в мача - 2:1 за Григор. Надал изравни и последва нова размяна на сервис геймове. Осмият гейм накара и публиката, и щабовете да настръхнат - Григор си извоюва шанс за пробив с 40:15, но испанецът успя да излезе от положението и изравни за 4:4. Пробивът дойде, но в следващия гейм и, за съжаление, за Рафаел Надал, който спечели и критичния 10-и гейм, след като топка на Григор излезе в аут.

HE'S DONE IT!

Rafael #Nadal is through to the #AusOpen final against Roger #Federer! pic.twitter.com/ZnIqKdO5ei

— #AusOpen (@AustralianOpen) January 27, 2017

Григор игра невероятно. Това беше страхотен мач, бяха първите думи на 30-годишния бивш №1 и шампион от 69 турнира Рафаел Надал.

"Най-добрият мач. Направо съм без думи. Това не се случва често", бе пък първият коментар на Джон Макенроу в коментарното студио след двубоя.

Снимки: Ben Solomon/Tennis Australia, instagram: @besolomon, twitter: @bensolomonphoto