OffNews.bg

За пореден път отложиха делото за валутни престъпления на Вальо Топлото

За пореден път Софийският градски съд (СГС) отложи делото за валутни престъпления на бившия шеф на „Топлофикация София” Валентин Димитров, който е по-известен като Вальо Топлото.

На днешното съдебно заседание Димитров се яви лично заедно със своя адвокат. Съдебният състав даде ход на делото, на което трябваше да свидетелстват 9 души. Само трима обаче се явиха на заседанието днес, петима не присъстваха, а за един от свидетелите бе представен смъртен акт. 

По време на заседанието бяха разпитани Олег Иванов, Антон Антонов и Маргарита Кръстева, като всеки един от тях е имал професионални отношения с "Топлофикация София" по времето, когато Димитров е бил изпълнителен директор на дружеството. 

Маргарита Кръстева, например, е работила във фирма, спечелила обществена поръчка за изработването на около 1200 чифта обувки, които да се използват за нуждите на персонала на "Топлофикация София". Дружеството е имало и търговски отношения с фирма, на която друг от свидетелите Антон Антонов е управител. И Кръстева, и Антонов заявиха пред съда, че не познават лично Димитров и бяха категорични, че договорите между "Топлофикация София" и фирмите, в които те са работили, са били напълно спазени и от двете страни. 

Олег Иванов пък в периода от 1999 г. до 2006 г. е бил шофьор в дружеството, на което Вальо Топлото е бил шеф. Иванов потвърди, че познава лично Димитров и че се е случвало няколко пъти да го вози. Това обаче по-скоро са били "инцидентни случаи", а комуникацията между тях е била на ниво "шеф и подчинен", коментира Иванов. 

След кратко съвещание съдебният състав на СГС реши, че ще отложи делото на Димитров за 1 октомври. 

Според обвинението Димитров е извършвал незаконни финансови сделки с кредити и ценни книжа на обща стойност 22 млн. лева. Според прокуратурата в периода 1999-2003 г. бившият шеф на „Топлофикация” е извършвал незаконни финансови сделки на стойност 432 581,71 щатски долара (665 085,73 лева) и 2 565 643,20 евро (5 017 961,90 лева). Димитров е обвинен и в това, че за времето от 2004 г. до 2006 г. в София отново e нарушил валутните закони, като в качеството си на управител на фирма “Про Марк” ЕООД, защото не е декларирал пред БНБ множество сделки, чиято обща стойност е 8 220 401,58 евро (16 007 708,02 лева).