OffNews.bg

ВАС отряза БОЕЦ за жалбата срещу отказа на Бойко Борисов да стане депутат

Върховният административен съд отказа да разгледа жалбата на Гражданско сдружение БОЕЦ срещу решението на ЦИК да заличи Бойко Борисов от кандидатските листи, за да не заеме депутатското си място в парламента.

Мотивите на върховните съдии са, че липсва правен интерес на сдружението, тъй като не е участвало в парламентарните изборите.

В окончателното определение  на ВАС се казва още, че на гражданското сдружение не може да се признае и правото да оспори решението на ЦИК в защита на обществения интерес, тъй като това е прерогатив на прокуратурата.

По жалбата на БОЕЦ срещу необявяването на всички 14 избрани от листите на ГЕРБ, ДПС, “Има такъв народ” е заведено друго дело във ВАС.

От сдружението твърдяха, че ЦИК има право само да обяви избраните, но няма право да размества техният състав. В този случай Борисов и всички останали имат право да се откажат от местата си в парламента пред парламента и то след като се закълнат като депутати. Тогава обаче те трябва да напуснат заеманите от тях постове - премиер, кмет, областен управител и т.н. защото не могат да ги съвместяват, след като бъдат обявени за избрани, обясняваха от БОЕЦ.