OffNews.bg

Върнаха делото за фалшивите подписи на бившия правен министър Христо Иванов

Делото за фалшивия подпис на бившия правосъден Христо Иванов, положен под две заповеди за отстраняването на двама служители от Министерството на правосъдието, получи нов тласък. Ще бъдат разпитани нови свидетели и ще трябва да бъде установен извършителят на документната измама. 

Всичко започва на 29 декември 2014 г., а на 11 март 2015 г. нещата се повтарят със Заповед № ЧР-01-482/29.12.2014 г. за прекратяване на служебно правоотношение с Х.В.А. заради преминаване на държавна служба в друга администрация, и Заповед № ЧР-01-91/11.03.2015 г. за прекратяване на служебно правоотношение, без предизвестие в срока на изпитване, с П.Й.Ц. от името на министъра на правосъдието.

В хода на разследването е била изготвена комплексна експертиза, според която подписът в графа „министър" на Христо Иванов е фалшив (Христо Иванов е министър на правосъдието към онзи момент). Подписите на останалите съгласували въпросните заповеди са на служители в Министерството на правосъдието и са автентични, както и печатът.

Проведени са били разпити с пострадалите от уволнението. От тях е станало ясно, че правомощията им са били прекратени с всички правни последици от неистинските документи.

След проведеното разследване с постановление от 3 август 2017 г. на прокурор от СГП наказателното производство е било спряно на основание неразкриване на извършителя на деянието.

Поради възникнали нови факти и обстоятелства и съгласно разпоредбите на Наказателно–процесуалния кодекс с постановление от 28 април 2020 г. на наблюдаващия прокурор наказателното производство по делото е било възобновено за извършването на допълнителни действия по разследването.

Ще бъдат разпитани нови свидетели, в това число зам.-министри, началник-кабинет и други. Трябва да се изяснят всички факти и обстоятелства за подготовката, движението, съгласуването и подписването на двете заповеди на министъра на правосъдието, за които е установено с експертиза, че са фалшиви.

Предстои от разпитаните лица да бъдат снети и образци от подписите им за сравнително изследване, за да бъде установена самоличността на служителя, който е положил подпис в официалните документи вместо министъра на правосъдието Христо Иванов.