OffNews.bg

Цацаров завел дело срещу Кирил Петков, ще съди и Бойко Ноев

Бившият председател на антикорупционната комисия КПКОНПИ и настоящ върховен прокурор Сотир Цацаров е завел граждански дела срещу премиера Кирил Петков и бившия военен министър Бойко Ноев, съобщи "Сега", като се позовава на две свои източника. 

И двата иска са за по 15 000 лева. 

Цацаров иска обезщетение от премиера за непозволено увреждане по Закона за задълженията и договорите, който гласи, че "всеки е длъжен да поправи вредите, които виновно е причинил другиму. Във всички случаи на непозволено увреждане вината се предполага до доказване на противното". 

Според Цацаров Кирил Петков го е увредил на 14 януари, когато се включи в новините на bTV, за да съобщи, че е отнет достъпът му до класифицирана информация. Цацаров обяснява в исковата си молба, че премиерът е внушил, че той е подал оставка като шеф на КПКОНПИ заради отнетия допуск. Всъщност не било така, защото той подал оставка ден преди да му бъде спрян достъпът до държавна тайна - на 13 януари. 

Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) върна достъпа до тайни на председателя на КПКОНПИ в оставка Сотир Цацаров със свое решение от 24 февруари, съобщи той. 

Делото срещу Ноев е по повод негово интервю пред бТВ, в което казва: "Бойко Методиев Борисов заедно с Гешев и Цацаров са основните проводници на руското влияние в България. Опитите и саботирането на разследванията на терористичната и подривна дейност на руските специални групи в България, взривовете в българските оръжейни заводи, тровенето на български граждани, руския "Турски поток", спирането на диверсификацията и строителството на газопровода с Гърция - всичко това е пряко влияние на руската държава в България чрез български политици". 

Съдът е дал едноседмичен срок на Цацаров да отстрани пропуски в исковата си молба и делото още не е придвижено.