OffNews.bg

Цацаров е против идеята прокуратурата бъде изкарана от съдебната власт

Главният прокурор Сотир Цацаров каза, че е против идеята на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов за изваждане на прокуратурата от съдебната власт.

След среща с президента Румен Радев Цацаров обясни, че зад идеята на Панов не стоят съдиите и това е предложение, зад което председателят на ВКС е сам. 

Мнението ми за изваждане на прокуратурата от съдебната власт е крайно отрицателно, категоричен бе главният прокурор. Прокуратурата и към момента е оценявана като виновник за всички вини, ако я изведем от сегашната ѝ форма на контрол, ако въобще я изведем от сегашното ѝ положение, няма ли да я направим далеч по-безконтролна, коментира Цацаров след срещата при държавния глава.

По думите му съдиите не подкрепят подобна идея: 

Не съм убеден, а съм сигурен, че г-н Панов няма подкрепата на съдийското мнозинство. Това не е мнението на съдиите, това е мнението на г-н Панов, каза Цацаров и посъветва Панов да събере колегите си от ВКС и да ги попита дали те поддържат неговото становище.

След срещата си с президента Цацаров каза, че с държавния глава са на едно мнение, че проблемите в системата не могат да се ограничат до една институция. "Следва да бъдат решавани всички проблеми на всички институции и да се търси най-доброто за българските граждани. Възприемам го напълно“, заяви Цацаров.