OffNews.bg

Съдия Крънчева си направи отвод по делото срещу Владимира Янева

Съдия Петя Крънчева си направи отвод по делото срещу нейната колежка Владимира Янева часове след като бе случайно изтеглена днес.

До минути се очаква в Съдебната палата да изберат нов съдия, който да води делото срещу Янева.

Сутринта съставът по процеса бе изтеглен публично от зам.- председателя на СГС Евелина Папазян. Тя обяви, че очаква отводи на магистрати, заради длъжността, която е заемала Янева, и факта, че много хора са работили с нея. Съдия Крънчева бе заместник на Янева и отвордът по делото бе очакван.

Владимира Янева е обвинена за това, че в периода от 12 септември 2013 г. до 25 март 2014 г., като съдия и председател на СГС, два пъти е разрешила използване и два пъти е разрешила продължаване на експлоатацията на специални разузнавателни средства /СРС/, което е в нарушение на Закона за СРС.

Няколко са повдигнатите обвинения срещу Тодор Костадинов. Първото е за това, че в периода 12 септември 2013 г. до 25 май 2014 г. в качеството си на длъжностно лице е съставил общо 6 официални документа, в които удостоверил неверни обстоятелства, а целта била документите да бъдат използвани пред председателя на Софийски градски съд, като доказателство за тези обстоятелства.

На 12 септември 2013 г. и на 28 януари 2014 г. пък Костадинов е съставил две искания за използване на специално разузнавателно средство, а на 12 ноември 2013 г. и на 25 март 2014 г. - две искания за продължаване на експлоатацията на специални разузнавателни средства по отношение на автоматизираната информационна система „Централен полицейски регистър.

А последното обвинение е заради това, че на 12 ноември 2013 г. в София от служебен компютър Костадинов е използвал данни, като се включил в домейна на МВР и използвал паролата на системния администратор. Обвиняемият осъществил достъп до данни в компютърна система - „Интегрирана регионална полицейска система – Шумен”. Костадинов въвел заявка за справка по ЕГН на лице, за която не е имал разрешение от Началника на отдел „Информационни системи – Дирекция “КИС“-МВР. Деянието е извършено по отношение на лични данни на физическо лице и представлява тайна, защитена от Закона за защита на личните данни.