OffNews.bg

С публична процедура определиха съдиите за второ дело срещу Цветанов

За втори път Върховният касационен съд (ВКС) определи състава, който ще гледа едно от делата срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. 

В началото на месеца със същата процедура бе определен съставът по друго дело срещу него - това за отказа му да разпореди подслушване на бившия шеф на ГДБОП-Велико Търново Орлин Тодоров.

Днес ВКС определи съдиите, които ще гледат делото за длъжностно присвояване. Системата за случайно разпределение определи Даниела Атанасова за съдия докладчик. Тя е ръководител на трето наказателно отделение в наказателната колегия на ВКС. Системата посочи за други двама членове на съдебния състав Цветинка Пашкунова и Мая Цонева

При определянето на съдиите присъстваха и председателят на ВКС Лозан Панов, както и Павлина Панова

В края на май миналата година Софийският градски съд оправда Цветан Цветанов за това, че като министър на вътрешните работи е разпоредил да бъдат изплатени близо 50 хиляди лева – средства от отпуски, обезщетения на бившия великотърновски антимафиот Орлин Тодоров. Той получил парите, въпреки че бил в ареста с повдигнати обвинения за рекет.

Първоначално присъдата беше "невинен", но само три дни по-късно, съдебен състав призна Цветан Цветанов за виновен и бившият вътрешен министър обвини съда в зависимост. По това дело прокуратурата поиска от Апелативния съд да потвърди 4-годишната ефективна присъда зам.-председателя на ГЕРБ

На 18 юни от 9:00 часа ще се гледа делото за длъжностно присвояване.