OffNews.bg

Политиците, ВСС и Гешев - битката навлиза в решителна фаза

Решителна седмица започва днес за главния прокурор Иван Гешев. ВСС продължава процедурата по предсрочното му освобождаване, обвинител № 1 иска да бъде изслушан от народното събрание, предстои му да говори пред комисията ЛИБЕ в европарламента, както и заявено обръщение към народа по БНТ в четвъртък. 

Висшият съдебен съвет продължава днес дебатите по искането за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев. ВСС ще гледа искането, внесено от четирима членове, по повод изказването на главния прокурор, в което нарича депутатите "политически боклук" и и така уронва престижа на съдебната власт.

На 8 юни ВСС заседава 14 часа, в голяма част от които установява емоционалното състояние на Иван Гешев след получаването на заплашително по думите писмо при завръщането му от САЩ и преди изявлението му на 15 май. Днес се очаква да бъде изслушан и заместник-главният прокурор Даниела Машева.   

Обвинител номер 1 поиска и изслушване при закрити врата в парламента и председателят на Народното събрание трябва да вземе решение дали да го допусне тази седмица. 

Междувременно Гешев пусна вчера обръщение към членовете на ВСС, което завършва с думите: " Аз вярвам, че трябва да бъдем пазители на закона, а не на пепелта му. Вярвам, че ако се наведем сега, повече няма да можем да се изправим!