OffNews.bg

Осъдиха на 4 години затвор Иван Захариев, обучавал се за атентат

Иван Захариев, който стана по-известен като Джон Терориста, беше осъден на 4 години затвор затова, че се е обучавал за извършване на атентат. 

Захариев има българско и австралийско гражданство. 

Според прокуратурата за времето от 4 юли 2016 г. до 19 септември 2016 г. в столичния стрелкови клуб „Левски“ и в пловдивския стрелкови комплекс „360 градуса“ в с. Войводино младежът се е обучавал, за да придобие знания и умения за боравене с огнестрелно оръжие, включително и с автомат „Калашников“. Целта му била да извърши убийства и тежки телесни повреди с цел да създаде страх и смут в населението.

Захариев беше задържан през септември миналата година. 

Доказателствата сочат, че през 2013 г. Захариев отишъл в Сирия с желанието да се включи в терористична групировка. Не е бил приет заради липса на бойна подготовка. Иван Захариев достигнал до Сирия със самолети от Сидни, през Сеул, Истанбул и гр. Хатай, Турция. Поддържайки фейсбук контакт с лице с инициали „ST“ (който прехвърлял хора от Турция в Сирия), в покрайнините на Хатай, Захариев попаднал в скривалище с други лица,тръгнали към Сирия и описани от самия него като „бойни другари“. Заедно с тях той бил преведен в Сирия и настанен в база на Свободната сирийска армия. Там веднага започнало обучението му да борави с автомат „Калашников“. Престоят му в Сирия обаче се оказал кратък, заради липса на бойна подготовка. За да я придобие, той се върнал в Австралия, но там обучението по стрелба се оказало скъпо. По- късно заминал за Мароко, откъдето през пролетта на 2016 г. пристигнал в България - проучил, че тук е доста по-евтино обучението в стрелба.

Експертиза на компютъра на Захариев показала, че той има файлове с пропаганда за отричане на западната цивилизация. Той посещавал редовно и сайтове със статии и видеа за Джабхат Ал Нусра и "Ислямска държава". Разглеждал е видео клипове, свързани с употребата на автомат „Калашников“. Търсил е информация за пистолет „Глок“.

Пред чужд гражданин, с когото се запознал в софийската джамия „Баня Баши“, Захариев говорил за ИДИЛ, както и че трябва да се ходи в Сирия и да се бият с другите. Заявил, чe обича ИДИЛ и познава лице от Турция, което организира заминаването за членство в организацията.

Присъдата може да бъде обжалвана в 15-дневен срок.