OffNews.bg

Кметът на Перущица отива на съд, ощетил общината с над 222 хил. лв.

Повдивската прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу кмета на Перущица Ради Минчев за длъжностни престъпления, извършени в периода 2014-2016 година.

Той и двама негови помагачи са обвинени за присвояване на чужди средства, документни престъпления и сключване на неизгодни за общината сделки. Общият размер на причинените съставомерни имуществени вреди от деянията е 222 662 лева.

Минчев ще отговарят пред съда за това, че в периода от декември 2013 г. до март 2014 г. е присвоил 19 524 лв. общински пари. Той ползвал фалшиви документи, удостоверяващи извършване на дейности и плащане по договори между Община Перущица и фирми за изграждане на сгради, откриване на строителна площадка. Представял фалшиви протоколи за откриване на строителна площадка, констативни актове и такива за строително монтажни работи, доклади, пълномощни и фактури.

От юни до август 2016 г. пък е присвоил 87 027 лева, за да му е по-лесно да ги вземе е сключил неизгодна за общината сделка.

Той е обвинен още, че  на 13 септември 2016 г. е представил пред председател на Междуведомствена комисия фалшиви документи за строителство на обект. Става дума за протоколи, актове за установяване на състоянието на строежа и на строително-монтажните работи, годността за приемане на строежа.

Според обвинителния акт на 15 май 2014 г. той е представил неверни сведения пред Държавен фонд „ Земеделие“ , за да получи евросредства по Програма за развитие на селските райони (2007-2013). През 2012 г. пък е сключил неизгоден договор за консултантски услуги, от което е последвала значителна вреда за община Перущица в размер на 36 162 лева.

Ради Минчев, който е кмет на ДСБ, беше арестуван през септември 2016 г. с обвинения за подкуп и длъжностни престъпления. Той първо беше отстранен от длъжност, а след това върнат на нея.