OffNews.bg

Делото за продажбата на EVN тръгва на втора инстанция

На втора инстанция пред Апелативния специализиран наказателен съд (АСНС) тръгва делото за борсовата продажба на държавния дял от електроразпределителното дружество EVN.

Подсъдими по него са бизнесменът Иво Прокопиев, бившите министри в първото правителство на Бойко Борисов Симеон Дянков и Трайчо Трайков, както и Радослав Рачев, Петър Василев и Любомир Евстатиев от посредника по сделката "Булброкърс".

Обвинението твърди, че те са ощетили държавата при продажбата на 33-процентния ѝ дял от дружеството, като акциите са били умишлено занижени. 

В средата на миналата година всички подсъдими бяха оправдани. Наблюдаващият прокурор Емил Петров обаче обяви, че обвинението ще се възползва от правомощията си по конституция и по закон и ще изготви протест. И дори използва цитати от Библията в защита на тезата си.

Прокуратурата изпълни заканата си и днес поиска пред втората инстанция отново да бъдат разпитани бившият министър на икономиката Емил Караниколов и още двама свидетели, въпреки че Караниколов отрече да му е оказван натиск по сделката в качеството му на шеф на Агенцията за приватизация.

Адвокатите се обявиха против повторните разпити, тъй като делото е изяснено и са готови с пледоариите си. Съдът обаче прие искането на прокуратурата.

Делото продължава на 10 февруари.