OffNews.bg

ЧСИ осъди прокуратурата за обезщетение от 134 000 лв.

134 000 лв. като обезщетение заради незаконно обвинение за данъчни престъпления трябва да изплати прокуратурата на частния съдебен изпълнител (ЧСИ) Галин Костов, съобщава "Лекс". Решението не е окончателно и може да се обжалва пред Софийския апелативен съд.

Бившият съдия Галин Костов е сред подсъдимите и по делото „Гранити“ за отвличането и убийството на бизнесмена Стоян Стоянов преди 12 г. И по него Костов е оправдан на две инстанции, но делото ще стигне до Върховния касационен съд (ВКС).

Биографията на Костов е изпълнена с дела. ЧСИ-то е завел и спечелил вече дело срещу прокуратурата за второто наказателно производство, започнало срещу него, след като беше обвинен за отвличането и убийството на бизнесмена Стоянов, сочи проверка на сайта в Софийския градски съд.

По него Костов бе задържан повече от 2 г. и след като бе променена мярката му за неотклонение на "домашен арест" през 2012 г., прокуратурата го обвини за неплатени данъци за над 34 000 лв. Данъчното дело се точи 4 г. и през 2016 г. ЧСИ-то беше оправдан окончателно на три инстанции. Точно заради това дело Костов съди прокуратурата за обезщетения по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди.

По сметки на Костов претърпените от него морални вреди от данъчното дело са на стойност 180 000 лв., а 14 000 лв. са отишли за адвокатски хонорари.

Костов твърди пред съда, че претенцията му към прокуратурата и описаните вреди са единствено заради обвинението в данъчни престъпления. Държавното обвинение пък е възразило, че няма как да бъдат разграничени претърпените от ЧСИ-то вреди, тъй като срещу него са водени паралелно две дела, а това за данъчните престъпления не е било и отразявано в медиите.

Съдия Богдана Желявска отхвърля възраженията на прокуратурата.