OffNews.bg

АЕЦ Козлодуй се отказа от делото шамар за 500 000 лв. срещу медицинската сестра

АЕЦ "Козлодуй" се отказа от делото шамар срещу Наталия Станчева, съобщиха от атомната електроцентрала. 

Миналата седмица стана ясно, че АЕЦ "Козлодуй" е завела дело шамар срещу медицинската сестра Наталия Станчева за 500 000 лв., защото е разкрила, че на територията на централата в нарушение на закона функционира поликлиника.

Междувременно неправителствената организация Nuclear Transparency Watch защити Станчева и обяви делото за срам за ръководството на атомната електроцентрала и организира протест пред енергийното министерство. 

Наталия Станчева твърди, че нерегламентираната поликлиника на АЕЦ "Козлодуй" се състои от 10 специализирани кабинети, екип от 20 лекари специалисти на 24-часово разположение, клинична лаборатория с целия спектър изследвания, отделен физиотерапевтичен блок, 5 линейки и 1 шофьор.

Ето какво написаха от АЕЦ "Козлодуй" днес: 

"Искът е заведен през месец юли 2023 г. за недобросъвестно поведение, злоупотреба с права, разпространение на невярна информация и др., преди встъпване в длъжност на новия изпълнителен директор.

След като се запозна с всички обстоятелства около случая, изпълнителният директор на „АЕЦ Козлодуй” ЕАД Валентин Николов, след обсъждане с принципала на дружеството БЕХ ЕАД и с министъра на енергетиката Румен Радев, взе решение искът да бъде оттеглен поради прекомерно високия размер на претенцията.

Държим да подчертаем, че всички дейности в АЕЦ „Козлодуй”, включително законово изискваното медицинско наблюдение и медицинско осигуряване, се извършват при стриктно спазване на действащата в страната нормативна уредба."

Вчера пред Министерството на енергетиката се проведе кратък мирен протест в подкрепа на Станчева. Там Петър Кърджилов от Nuclear Transparency International разказа, че на територията на атомната електроцентрала освен нерегламентирана поликлиника, има аптека, ресторант и банка.