Физиотерапевтичен блок, 20 лекари, 5 линейки и 1 шофьор обслужават тайното ДКЦ на АЕЦ ''Козлодуй''

АЕЦ ''Козлодуй'' си създаде собствено ДКЦ за фиктивни прегледи, с което контролира работниците си, заяви Наталия Станчева

Ружа Райчева 14 януари 2024 в 20:38 12383 2

Наталия Станчева

Снимка Стопкадър Нова телевизия

Наталия Станчева

Нерегламентираната поликлиника на АЕЦ "Козлодуй" се състои от 10 специализирани кабинети, екип от 20 лекари специалисти на 24-часово разположение, клинична лаборатория с целия спектър изследвания, отделен физиотерапевтичен блок, 5 линейки и 1 шофьор. 

Това стана ясно от интервю пред Нова телевизия на медицинската сестра Наталия Станчева, срещу която АЕЦ "Козлодуй" заведе дело шамар за 500 000 лв. - заради разкриването на незаконната поликлиника.

Бившата медицинска сестра в централата Наталия Станчева е подала десетки заявления за достъп до обществена информация, от които става ясно, че службата по трудова медицина към АЕЦ "Козлодуй" е превърната в нерегистриран Диагностично-консултативен център и нерегламентирано извършва такива услуги на служителите.

АЕЦ "Козлодуй" извършва фиктивни лекарски прегледи на служителите на централата, твърди тя.

Медицинската сестра уточни, че е недопустимо лабораторни изследвания да се извършват на площадката на АЕЦ-а, приблизително на 100 метра от Пети реактор. 

"Има медицински екип, който е на терен 24 часа, шофьор, пет линейки. Лекарите специалисти са около 20 на брой. Работодателят има право да има екип, който се нарича "санитарна дружинка" и е само за долекарска помощ при ситуация на радиоционна авария. В момента има и физиотерапевтичен блок, който обаче не се намира на площадката", разказа Натали Станчева. 

Тя подчерта, че медицинските данни на работниците не би трябвало да са достъпни за работодателя им. 

Медицинската сестра каза, че ако загуби делото, то ще изплаща сумата цял живот. 

Вече 3 контролни органи са потвърдили информацията на Станчева за нерегламентираната поликлиника. Тя каза, че се е срещнала с шефа на БЕХ, представител на министерството на енергетиката, но след направените проверки нищо не се е случило.

Мъжът на Станчева също работи в централата, а преди около месец ръководството го е повикало, за да му съобщи, че съпругата му ще бъде уволнена, но ако тя "не престане да се занимава с тях" - и той ще бъде уволнен.

"В момента работодателят си е наел лекари, които извършват медицинското наблюдение на работещите в централата. Те са под пълен контрол от АЕЦ. Работодателят упражнява пълен контрол върху своите работници. Прегледите са фиктивни”, заяви тя. 

По думите ѝ обаче служителите там се страхуват да си търсят правата и затова от ръководството не могат да приемат, че тя търси истината.

"АЕЦ "Козлодуй" си създаде собствено ДКЦ за фиктивни прегледи, с което контролира работниците си. В момента една част от тях не са доволни, защото ще бъдат наказани. Това е като лост за влияние", обясни медицинската сестра. 

В писмена позиция, изпратена до Нова телевизия, от АЕЦ "Козлодуй" заявиха, че искът е заведен от предишното ръководство през юли 2023 г., а настоящето ще анализира и ще вземе такова решение, с което да запази репутацията на дружеството и добрите практики във връзка с достъпа до информация. "Уважаваме правото на гражданите да бъдат информирани", твърдят още от АЕЦ "Козлодуй". 

"АЕЦ "Козлодуй" искат да ослепея и онемея, за да не виждам нарушенията", каза още медицинската сестра. 

Утре от 8:30 ч. пред Министерството на енергетиката ще има протест в подкрепа на Наталия Станчева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

2

dolivo

14.01 2024 в 23:11

дано да лъсне цялата истина, имаме право като данъкоплатците!

-1800

1

Люгер Химарс

14.01 2024 в 21:05

АЕЦ Козлодуй е съвсем безопасен и няма радиация, само вътре тайно лекуват облъчените. Също това, че е пълен с касетки преработено гориво, а не свежо, за каквито касетки не е предназначен няма значение. рискът е малък, а печалбата добра. Нищо, че плащаме на русия като за многократно по-скъпото свежо гориво. Това е по-готино, питайте лекарите в клиниката.

Дано да построят нови реактори, за да продължи величието на социалистическа българия.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки