OffNews.bg

Земетресение на остров Ява взе 162 жертви и рани стотици, хиляди сгради са повредени (обновена)

Земетресение разтърси главния индонезийски остров Ява, убивайки най-малко 162 души и повреждайки хиляди сгради. Само къщите са 2 200, по данни на местните власти, цитирани от Би Би Си. Много жители избягаха по улиците, за да се предпазят.

Геоложката служба на САЩ съобщи, че трусът е с магнитуд 5,6 в Западна Ява и дълбочина 10 км. Станал е в 13:21 ч местно време. На километри от Ява - на остров Бали преди дни приключи срещата на върха на Г-20, на която Индонезия бе домакин.

На картата е показан епицентърът на земетресението. Източник: Европейски средиземноморски сеизмологичен център

Първоначалната информация сочеше, че в регионалната болница в Сианжур са телата на 46 загинали и са постъпили около 700 ранени. Много от тях са пострадали, след като са били ударени от отломки от срутени сгради - казва ръководителят на националната агенция за намаляване на последствията от бедствия, цитиран от в. "Гардиън". Впоследствие властите оповестиха ново число на жертвите: 56. Към 20 ч българско време броят им се увеличи на 162.

В района има няколко свлачища.

Районът, в който стана земетресението, е гъсто населен, там често стават свлачища. На много места лошо построените къщи са превърнати в руини, съобщава Би Би Си.

Gempa bumi dengan magnitude (M)5,6 dirasakan warga Jakarta dan sekitarnya. Pusat gempa berada di darat 10 km barat daya Kabupaten Cianjur, Provinsi Jawa Barat. Fenomena ini terjadi pada Senin (21/11), pukul 13.21 WIB. Dua warga meninggal dunia. pic.twitter.com/ziXZ590unX

— BNPB Indonesia (@BNPB_Indonesia) November 21, 2022

Сред повредените сгради са ислямски пансион, болница и други обществени обекти, съобщи агенцията.

Все още се събира информация за размера на жертвите и щетите.

Земетресението е било усетено силно в района на Джакарта, която се намира на около 100 км разстояние от епицентъра. Някои от високите ѝ сгради са били евакуирани.

#earthquake in #Cianjur of Indonesia.
5.6 magnitude Earthquake left 30 dead and over 300 injured. Heartbreaking and Devestating visuals from #Indonesia
Pray for Cianjur people. pic.twitter.com/kb9NMGe07o

— Shiba Khan (@ShibaKh48733268) November 21, 2022

Страната с население над 270 млн. души е поразявана често от земетресения, вулканични изригвания и вълни цунами поради разположението си на "огнения пръстен" - дъга от вулкани и разломни линии в Тихоокеанския басейн.

През февруари земетресение с магнитуд 6,2 уби най-малко 25 души и рани над 460 в провинция Западна Суматра. През януари 2021 г. земетресение с магнитуд 6,2 причини смъртта на повече от 100 души и рани близо 6500 в провинция Западно Сулавеси. Мощно земетресение и цунами в Индийския океан през 2004 г. уби близо 230 000 души в десетина държави, повечето от които в Индонезия.