OffNews.bg

Зеленски поименно благодари на Пеевски за новата военна помощ за Украйна

Президентът на Украйна Володимир Зеленски поименно благодари на ДПС депутата Делян Пеевски за новия пакет военна помощ, който страната ни ще изпрати на бойците от ВСУ.

В публикация в социалната мрежа Х (бившия Туитър) той подчерта съдействието на трима политическите лидери - Бойко Борисов, Делян Пеевски и Кирил Петков за предоставянето на военна помощ на страната му.

"Благодарен съм на българския парламент за повторното потвърждаване на доставката на БТР-и за Украйна, както и на новия пакет военна помощ. Благодаря на политическите лидери Бойко Борисов, Делян Пеевски и Кирил Петков. С това решение ние укрепваме нашата Европа и защитата на свободата", написа Зеленски в профила си в X.

По-рано днес парламентът реши на първо четене България да предостави стари зенитно-ракетни комплекси и зенитни ракети от различен тип на Украйна, които да се използват за подсилване на
противовъздушната ѝ отбрана.

Министърът на отбраната ще определи излишните количества в хода на провеждания Стратегически преглед на отбранителната политика. Очаква се списъкът да бъде готов през януари или февруари.

И сега има списък с неизправната техника в Дирекция "Логистика" на Министерството на отбраната, но трябва да се прецени каква част от нея може да бъде дадена.

Ако документът бъде приет, Министерският съвет ще бъде задължен да преговаря с правителствата на страни от НАТО за разполагане на ПВО и брегови противокорабни ракетни комплекси за "усилване на отбранителните способности на България".

Вносителите предлагат още у нас да се обучават до четири украински пехотни или механизирани роти годишно с общо 160 военни. Те ще идват като военнослужещи без лично оръжие и бойна техника.

Освен това се предвижда МО да предприеме необходимите действия за присъединяване и принос, съобразно възможностите на България, към коалицията от държави за изграждане на способности на Военновъздушните сили на Украйна за използване на самолети F-16, включително за провеждане на съвместни тренировки и използване на въздушното пространство на страната.

Проекторешението бе внесено вчера (07.12.2023) от Бойко Борисов, Делян Пеевски, Кирил Петков, Атанас Атанасов и група народни представители. То беше прието в същия ден от Комисията по отбрана.