OffNews.bg

Зеленски отрече Киев да има общо с взривяването на Северен поток

Що се отнася до "Северен поток", ние нямаме нищо общо с него. Украинците определено не са взривили газопровода "Северен поток", заяви украинският президент Володимир Зеленски на съвместен брифинг с финландския премиер Сана Марин, предаде УНИАН.

Днес Сана Марин пристигна в Киев, за да се срещне със Зеленски, съобщиха световните медии, като поясниха, че дипломатическата среща не е била предварително обявена от съображения за сигурност.

В множество американски и германски медии се появи информация, че атаката по газопровода "Северен поток" е била извършена от "проукраинска група". Зеленски определи тези твърдения като "облагодетелстващи Русия или определени бизнес групи, които страдат от санкциите". По думите му подобни материали в медиите играят "в ръцете на Русия" и изглежда забавят помощта за Украйна.

"Ясно разбираме откъде се появява това, в кои медийни платформи, в кои държави, и откъде може да е дошла тази информация. Смятам, че е много опасно, че някои независими медии... правят тези стъпки. Това не е правилно, то само играе в ръцете на Русия или има някои бизнес групи, които са заинтересовани да не се налагат мощни санкции, защото бизнесът страда и тези групи могат да бъдат не само в Русия, за съжаление. Но ние трябва да осъзнаем срещу какво се борим. Ние се борим с врага, а той е само един - Русия. Борим се и с тези хора, които не виждат нищо друго освен пари за себе си", каза Зеленски.

Сана Марин и Володимир Зеленски положиха цветя на гроба на известения украински боец, загинал на 7 март край Бахмут - Дмитрий Коцюбайло, по-известен с позивната Да Винчи.

"Почетохме паметта на защитниците, които дадоха живота си за Украйна. Много е важно, че Санна Марин и аз еднакво уважаваме героизма на нашите воини, които защитават свободата в нашата страна и по света с цената на живота си", написа Зеленски във Фейсбук.

Снимка: Twitter

Хиляди се събраха в украинската столица да почетат паметта на загиналия боец. Дмитртий Коцюбайло е украински доброволец, младши лейтенант, командир на първи механизиран батальон на ВСУ. Коцюбайло участва в Евромайдана през 2014 г. скоро след като се присъединява към украинския доброволчески корпус "Десен сектор", а през 2022-2023 г. се сражава срещу Русия в Донбас. През ноември 2022 г. националистическото движение "Десен сектор" е преформатирано в 67-а отделна механизирана бригада.

⚡️Thousands say goodbye to Hero of Ukraine killed in action.

Dmytro Kotsiubailo, commander of the First Mechanized Battalion "Da Vinci Wolves," was killed near Bakhmut. Thousands gathered to say goodbye to Kotsiubailo in downtown Kyiv on March 10.

Video: The Kyiv Independent. pic.twitter.com/qZpjnHLZFD

— The Kyiv Independent (@KyivIndependent) March 10, 2023