OffNews.bg

Започват уволнения във Volkswagen заради скандала

От утре Volkswagen започва да уволнява хората, отговорни за подправянето на емисионните тестове, съобщава Reuters. Също така ще има реорганизация на ръководството.

Двама източника, запознати с плана, казват, че по този начин немският авто производител ще се опита да се пребори с най-големия скандал в неговата 78-годишна история.

Бордът на директорите на Volkswagen се събира на среща утре, за да избере заместник на подалия оставка изпълнителен директор Мартин Винтеркорн.

Източниците имат първоначални данни, че ще се проведе вътрешно разследване кой е отговорен някои дизелови автомибили на компанията да бъдат програмирани така, че да засичат кога подлежат на тест и съответно да променят работата на двигателя, така че да се прикрие истинското количество отделени емисии.

Вероятно топ мениджъри ще бъдат сменени, дори и да не са знаели за измамата. Главният директор на Volkswagen в САЩ Майкъл Хорн и директорът по продажбите Кристиан Клингер се разглеждат като заплашени от уволнение.

Вече стана ясно, че концернът е фалшифицирал резултатите от тестовете и в Европа, а нарушения бяха открити и при друг голям немски авто производител - BMW.

Според германското автомобилно списание Auto Bild ситуацията за BMW е по-лоша дори от тази за Volkswagen.