OffNews.bg

Заев към македонците: Лесно е да се бием в гърдите, но сега трябва да бъдем рационални

В такива ситуации е много лесно да се бием в гърдите, но нашето намерение е да бъдем рационални и да действаме според очакванията на нашия народ, тоест да продължим напред към ЕС. Така македонският премиер Зоран Заев коментира блокадата на България за начало на преговорите на Северна Македония за членство в ЕС.

Показахме европейски маниери и европейски ценности при постигането на договорите с Гърция и България. Но когато Европа трябваше да застане зад европейските ценности, тя не го направи. Трябва да продължим да полагаме усилия в духа на изграждане на приятелство, диалог и разговор, а не да създаваме конфликти, коментира македонският премиер.

Според него "неуспехът да се вземе решение на срещата в Брюксел е поражение за идеята на ЕС", но "има още възможности до декември". За тези възможности Заев очаква подкрепа от германския министър по европейските въпроси Михаел Рот.

Македонският народ и македонският език са неоспорим факт и в България знаят, че ЕС третира това като европейска ценност и придобивка. Моят дълг е да не се отказвам и да стигна до решение, защото нашият народ очаква да намеря решение, заяви още Зоран Заев.