OffNews.bg

Властите в Мюнхен: Стрелецът има връзка с Брейвик, не с ИД

Би Би Си съобщи, че полицията в Мюнхен смята, че между нападението от вчера в търговския център "Олимпия" в града и атаката на норвежкия националист Андерш Брейвик през 2011 г. има "очевидна връзка".

Извършителят на вчерашния удар е 18-годишен германец от ирански произход на име Давид С., който уби 10 души и рани 21. За целта той е ползвал 9-милиметров пистолет с 300 патрона в резерв.

Припомняме ви, че на 22 юли 2011 г. Брейвик уби 77 и рани над 100 други при бомбен атентат в столицата Осло и стрелба в младежки лагер на о-в Утоя.

Екстремният националист Андерш Брейвик беше осъден на 21 г. лишаване от свобода с възможност за удължаване на присъдата. По време на процеса той подчерта многократно, че не се чувства виновен и че според него не трябва да бъде съден за деянието си. Съдебни експертизи прецениха, че той не е психично болен.

Мотивите за нападението на Брейвик бяха да спре мюсюлманското нашествие в Европа.

Според немската полиция в дома на 18-годишния иранец са намерени изрезки от вестници, свързани с нападения, сред които и материал „Защо учащите убиват“. Той е бил обсебен от масовите стрелби и е имало други доказателства, които сочат "очевидна връзка" с атентата в Норвегия, а не с нападенията на "Ислямска държава".