OffNews.bg

Великобритания за пръв път пусна от въздуха хуманитарна помощ над Газа

Великобритания пусна за пръв път от въздуха хуманитарна помощ за ивицата Газа. Министърът на отбраната Грант Шапс призова Израел да позволи в палестинския анклав да влезе още подкрепа за бедстващото население, съобщиха ДПА и БТА.

Кралските военновъздушни сили (КВВС) пуснаха от въздуха за жителите на Газа над 10 тона хуманитарна помощ, включително вода, ориз, олио, брашно, консервирани храни и бебешко мляко. 

Самолетът на КВВС А400М, доставил стоките от първа необходимост, излетя от Аман, включвайки се по този начин в оглавената от Йордания международна мисия за доставяне на хуманитарна помощ за ивицата Газа по въздух, посочи британското Министерство на отбраната.

"Призоваваме Израел да осигури пристанищен достъп и да отвори още гранични пунктове, за да увеличим обемите на хуманитарното подпомагане за Газа", заяви Шапс. 

Пускането на хуманитарна помощ по въздух стана в същия ден, в който Великобритания подкрепи призива на Съвета за сигурност на ООН за прекратяване на огъня в Газа по време на свещения за мюсюлманите месец рамазан.

От "Даунинг стрийт" определиха резолюцията на Съвета като ясен сигнал, че заложниците, държани от "Хамас", трябва да бъдат освободени и да се позволи в Газа да влезе повече хуманитарна помощ.

Досега Лондон участваше в международните усилия за пускане от въздуха на хуманитарна помощ над Газа единствено чрез осигуряването на около 600 парашута по молба на Йордания и Бахрейн.