OffNews.bg

В Русия повиквателните стават електронни, мобилизираните няма да могат да избягат в чужбина

На фона на подготовката на Украйна за пролетна контраофанзива Русия ще опрости процедурата за получаване на електронни призовки. За момента руските официални лица твърдят, че не се планира провеждането на нова мобилизация в страната, но това може и скоро да се промени.

Според нови законодателни поправки, внесени в руската Дума, електронната призовка ще се счита за получена от момента, в който бъде поставена в личния акаунт на военнослужещия на наборна военна служба в портала на държавните служби. Това  заяви Андрей Картаполов, ръководител на комисията по отбрана в руския парламент, в ефира на телевизионния канал "Русия-24".

Новите правила за получаване на призовки по електронен път ще засегнат не само наборните военнослужещи, но и всички лица, подлежащи на военна служба.

Руските граждани няма да имат право да напускат страната след получаване на призовка, пише агенцията.

"На гражданите, подлежащи на наборна военна служба, които са получили призовка от военкомата, се забранява да напускат Руската федерация от деня, в който тази призовка се счита за връчена в съответствие с федералното законодателство. Това ограничение остава в сила до изпълнение на задължението за лично явяване в службата за военна регистрация и наборна служба", се казва в законопроекта.

Ако дадено лице не се яви в службата за военна регистрация и наборна служба в срок от 20 дни от получаването на призовката, то няма да има право да упражнява самостоятелна стопанска дейност или да бъде частен предприемач, да регистрира недвижимо имущество, да регистрира и управлява автомобил или да получава кредити.

Преди ден стана известно, че Думата се готви да узакони електронните призовки, като ги приравни към хартиените. Глобите за пренебрегване на повиквателната могат да бъдат различни за различните лица. Руската федерация възнамерява да въведе и уведомяване чрез препоръчана поща и дублирането ѝ в електронен вид.