OffNews.bg

В Русия е убита гражданска активистка

В Санкт Петербург е била убита гражданската активистка Елена Григориева, участничка в акциите на демократичното, антивоенното и ЛГБТ-движенията, съобщи правозащитникът Динар Идрисов, цитиран от базирания в Рига сайт „Медуза“.

Тялото на Григориева е било открито на 21 юли на няколко стотин метра от дома й, захвърлено в храстите, пише петербургското издание „Фонтанка“. Криминалистите са установили 8 прободни рани, нанесени с нож. Двама души са разпознали тялото – Александър Миронов, който помага на арестуваните при митинги активисти, и Александър Хмельов, открит гей и свещеник от Асоциацията на християнските евхаристични общности. Днес те са потвърдили, че Григориева е участвала заедно с тях в протестите и е нощувала в полицейските арести.

„Напоследък тя стана жертва на насилие и често беше заплашвана с убийство. Лена и адвокатът й се обръщаха към правоохранителните органи и за насилието, и за заплахите, но някаква забележителна реакция откъм полицията нямаше. Всичко е в стила „щом ще ви убиват – позвънете“. Тя не успя да позвъни“, написа във Фейсбук приятелят на убитата Динар Идрисов. 

Идрисов припомня и убийството на активиста константин Синицин през 2018 г. Според него разследването не стигнало до отговори, а осъденият за убийството му по-скоро няма никакво участие в престъплението.

Разследващите все още нямат заподозрян, по-рано се съобщаваше, че вероятният килър е 40-годишен мъж, роден в Башкирия. Григориева е защитавала не само сексуалните малцинства, към които причислявала и себе си, но е протестирала и срещу руската военна агресия в Украйна, и срещу конкретни политици.