OffNews.bg

''Унизително е да се говори за това бил ли е Гоце Делчев македонец''

Унизително е да се говори за това бил ли е Гоце Делчев македонец, заяви македонският историк проф. Тодор Чепреганов на среща днес с председателя на парламента Талат Джафери.

"Разговорите между историческите комисии трябва веднага да се прекратят, защото постоянно сме в положение да бъдем шантажирани. Няма по-голямо унижение от това да се преговаря за собствената история", каза Чепреганов.

Представители на македонския Институт за национална история се срещнаха днес с председателя на парламента на Северна Македония -  в рамките на отбелязването на 150 годишнината от рождението на Гоце Делчев, съобщава БТА.

В науката работите с документация, документацията е неумолима, тя се поставя във времето и пространството, когато са протичали събитията, при което се стига до едно заключение и то е, че Гоце Делчев е македонец, заяви Катерина Тодороска, председател на комитета за отбелязване на 150-годишнината от рождението на Гоце Делчев.

Председателят на Македонската академия на науката и изкуствата Люпчо Коцарев е на мнение, че Договорът за добросъседство с България и Преспанското споразумение са източник на всички жизнени проблеми на Македония и означават "разнебитване на Македония".