OffNews.bg

Унгария блокира 50 млрд. евро финансиране за Украйна

Унгария блокира европейското финансиране за Украйна в размер на 50 милиарда евро. Това се случва само няколко часа, след като беше постигнато споразумение за започване на преговори за членство на Украйна в съюза, предаде Би Би Си. 

На 13 декември унгарският премиер Виктор Орбан обяви, че е готов да вдигне ветото си за финансирането на Украйна, но само ако ЕС размрази 30 млрд. евро, предназначени за Будапеща.

Днес след края на среднощните преговори в Брюксел за отпускането на финансовата помощ Виктор Орбан съобщи позицията си - ветото на Унгария остава.

На свой ред лидерите на ЕС заявиха, че преговорите за помощ ще бъдат възобновени в началото на следващата година.

Министърът на Нидерландия Марк Рюте увери, че все още има време и че Украйна няма да остане без пари през следващите няколко седмици.

"Договорихме се с 26-те страни. Виктор Орбан все още не е в състояние да направи това. Доста съм убеден, че можем да постигнем споразумение в началото на следващата година. Мислим за края на януари", заяви Рюте.

Украйна е критично зависима от финансирането от ЕС и САЩ, тъй като продължава да се бори с окупационните руски сили, отбелязва Би Би Си.

Блокирането на помощта беше обявено от Виктор Орбан, малко след като ЕС решиха да започнат преговори за членство с Украйна и Молдова и да дадат статут на кандидат за членство на Грузия.