OffNews.bg

Украйна показа за първи път видео с новите си американски бомби с прецизно насочване JDAM-ER

Украинската армия показа за първи път видео кадри с използване на фронта в Бахмут на новите си доставени от САЩ управляеми бомби с прецизно насочване JDAM-ER, съобщи в профила си в Туитър екипът за мониторинг на въоръжението на бойната сцена в Украйна Ukraine Weapons Tracker.

#Ukraine: Presumably one of the first videos showing US-delivered ???????? guided bombs with JDAM-ER kits in action in Bakhmut, #Donetsk Oblast.

Four GBU-62 were dropped on what is claimed to be an ammo storage point and Russian military staging area. pic.twitter.com/xExafWGAx0

— ???????? Ukraine Weapons Tracker (@UAWeapons) April 25, 2023

Записът показва пускането на четири въздушни бомби GBU-62 върху място, за което се твърди, че е склад за амуниции и плацдарм за атаки на руските военни. От ВСУ твърдят, че са унищожили позиции на руската окупационна армия в Украйна

Високопрецизните бомби Joint Direct Attack Munition (JDAM) на американската компания Boeing, които украинската армия използва за първи път в Бахмут, са изпълнени като набор от оборудване, базирано на GPS технология, която преобразува съществуващите свободно падащи бомби в управляеми бомби за всякакви условия. Комплектът е проектиран в САЩ и за първи път излиза от производство през 1997 година. Принципът на действие на JDAM се различава от бомбите с лазерно насочване и бомбите с инфрачервено насочване, чието използване би могло да бъде възпрепятствано от неблагоприятни условия в билзост до земната повърхност.

Комплектът JDAM включва самата бомба, крила, които са монтирани в средната част на бомбата и опашка, позволяваща маневриране на боеприпасите. Системата за управление на бомбата се състои от инерционен блок с лазерен жироскоп, армейски GPS навигатор и микропроцесор за управление GCU. Модификацията JDAM-ER може да поразява цели на разстояние до 80 километра. Скоростта е 0,8-0,9 Мах.

За да намалят зависимостта от условията на видимост и да сведат до минимум трудността при разгръщане при дъжд, мъгла или през гъсти облаци, инженерите предложиха бомба, управлявана от комбинация от инерционен автопилот и GPS сателитна навигация. Използването на GPS навигатор за коригиране на грешки на автопилота прави възможно постигането на необходимата точност.

Комбинацията от инерционна единица, GPS и усъвършенствани алгоритми за изграждане на курс позволява на JDAM да удари цел с кръгово вероятно отклонение от не повече от 10-12 метра.