OffNews.bg

Украинското разузнаване има пряко отношение към атентата в ''Крокус'', твърдят руските служби за сигурност

Главното разузнавателно управление на министерството на отбраната на Украйна има пряко отношение към терористичната атака в московската концертна зала „Крокус сити хол“.

Това заяви директорът на Федералната служба за сигурност на Русия Александър Бортников на заседание на Съвета на ръководителите на службите за сигурност и специалните служби на страните от ОНД, което се откри в киргизстанската столица Бишкек.

Ръководителят на ФСС подчерта, че разследването продължава, но "вече със сигурност може да се каже", че украинското военно разузнаване е пряко свързано с атаката.

"Искам да уверя, че всички обстоятелства около престъплението ще бъдат установени и никой замесен няма да избегне наказанието", заяви Александър Бортников.

Той съобщи за над 20 арестувани, включително преките извършители и съучастници, предаде БТА.

На практика Русия за пръв път призна отговорността на организацията "Ислямска държава" за атаката.

Бортников заяви, че по време на разследването е било установено, че подготовката, финансирането, нападението и изтеглянето на терористите са били координирани по интернет от членове на „Ислямска държава-Хорасан“ – афганистанския клон на ИД.

На 22 март беше извършен терористичен акт в концертна зала в московското предградие Красногорск. Броят на жертвите е 144, а 551 души са ранени, сочат последните данни.