OffNews.bg

Украинският премиер обвини полицията в бездействие в Одеса

Украинският премиер Арсений Яценюк обвини вътрешното министерство в бездействие по време на безредиците в Одеса, съобщи РИА Новости.

Обвинявам правоохранителните служби и силите на реда в бездействие. Ще има пълно и независимо разследване, заяви Яценюк.

Следствието ще направи проверка на действията на ръководството на правоохранителните органи и на обикновените служители за действията им в Одеса, обясни премиерът.

Разследването ще се води от Генералната прокуратура на Украйна, уточни той.

Случилото се в Одеса е трагедия не само за самия град, но и за цяла Украйна. Това беше добре подготвена акция срещу хората на Одеса и Украйна, посочи Яценюк след едноминутно мълчание в памет на загиналите.

Ако органите на реда бяха работили и бяха защитавали хората, всички тези терористични организации отдавна щяха да бъдат ликвидирани, подчерта Яценюк, като допълни, че ще поиска разследване на дейността на всички висши длъжностни лица в милицията в Одеса.

Необходимо е да се потърси политическо разрешение на ситуацията, категоричен е той.

В същото време руските медии съобщиха, че проруските активисти са успели да си върнат контрола в Славянск и Крематорск, както и в още два украински града – Константиновка и Андреевка.

В Крематорск заради настъплението на опълченците украинските военни е трябвало да се изтеглят към летището. По-рано днес стана ясно, че щурмът в Славянск продължава, като украинските войски са успели да превземат местния телевизионен център.