OffNews.bg

Украинският ютубър Володимир Золкин плаща от 200 до 700 долара за заловен руснак

Украинският ютубър Володимир Золкин обяви, че плаща на всеки боец от ВСУ, който залови жив руски пленник суми в размер от 200 до 700 долара. По този начин Золкин формира „разменен фонд“ от военнопленници, които да бъдат разменени срещу ранени и взети в плен бойци на украинската армия.

В събота ръководителят на президентския офис в Киев Андрий Ермак съобщи за поредната група освободени 52 офицери, медици, сержанти и войници от украинската аримия. Сред тях са били 12 бойци от Националната гвардия, в това число и азовци, защитавали Мариупол, 18 от ВМС, Държавната гранична служба на Украйна, Териториалната отбрана, ВСУ и двама цивилни. Върнали се в частност млад военен хирург от 65-та военна мобилна болница, морски пехотинец, чиято съпруга малко преди това се е върнала от плен, доброволец от Мариупол с позивната „Москва“ и моряк от Змийския остров.

Според полския новинарски портал Interia, те са били разменени в рамките на инициативата на ютубъра Володимир Золкин и събраните в неговия фонд руски военнопленници.

Самият Золкин публикува видео, в което показва 12 военнопленници, за които е платил хонорари. "Днешният обмен е част от вашия принос", обръща се в Телеграм канала си влогърът към спонсорите на инициативата.

В понеделник Золкин обяви, че вдига мизата и ценоразписът вече започва от 200 и завършва на 700 долара. Според Белсат най-голяма сума, по-голяма, отколкото за пленени офицери, Золкин плаща за кадировци, тъй като чеченците на първо място откупуват обратно и разменят своите. Най-евтино струват донбаските сепаратисти, които нямат голяма стойност за руснаците нито на фронта, нито при обмен.

42-годишният Володимир Золкин живее в Киев и стана популярен през тази година след началото на руската инвазия с интервютата на военнопленници в канала, който стартира в Ютуб на 18 март.

„Бледите, видимо нервни затворници са помолени да потвърдят, че са се съгласили на интервюто и излъчването му, преди да разкажат за военния си произход и събитията, довели до залавянето им, заедно с мислите си за войната. След това затворниците са помолени да се обадят на семейството и приятелите си у дома. Причината е, че майките на пленените войници наистина биха слушали какво казват синовете им за истината за войната“, казва Золкин.

Влогърът се опитва да звъни на руски семейства и с новини за попаднали в плен техни близки, за да противодейства на дезинформацията, която върви от руска страна. Украинецът помага със сравняване на снимките и видеозаписи на изчезнали и издирвани руснаци да бъдат открити в плен.

Записите на Володимир Золкин са широко коментирани, въпреки, че отделни правозащитници го обвиняват, че с показването на военнопленници по интернет той нарушава Третата женевска конференция. Голямата част от интервюираните от него, обаче, вече са се завърнали по домовете си в Русия.