OffNews.bg

Турция заплаши Холандия със "силен отговор"

Турският премиер заплаши Холандия със "силен отговор" на "неприемливото" ù отношение към турски министри. "Нашите така наречени европейски приятели, които говорят за демокрация, свобода на словото и човешки права, не издържаха своя изпит", обяви Бинали Йълдъръм, цитиран от АП.

В изявление той призова турските граждани в Европа да запазят спокойствие и да не се поддават на провокации, както и да гласуват на референдума на 16 април за промяна на конституцията, която би разширила правомощията на президента.

"Това ще бъде най-добрият отговор на европейските страни", подчерта турският премиер.

В Ротердам бе обявено извънредно положение след сблъсъците в опита за спиране на протурския протест пред консулството на Турция в града. Напрежение нагнети и забраната на правителството за кацане в страната на самолета с турския министър на външните работи Мевлют Чавушоглу. Той планираше да посети митинга в Ротердам в подкрепа на референдума в Турция.

"Подобни събития помагат на Турция да открие кои са истинските ù приятели", коментира Йълдъръм, цитиран от ДПА.

Турският министър на семейството и социалната политика Фатма Бетюл Саян Кая, която бе изгонена от Холандия, заяви, че "целият свят трябва да предприеме действия срещу тази фашистка практика", както и че "подобно отношение към жена министър не може да бъде прието".

Кметът на Ротердам Ахмед Абуталеб пък обвини турския генерален консул в "скандална измама" - че е излъгал властите, отричайки, че министър Кая идва към консулството за протеста въпреки предупреждението на холандските власти да не го прави.

Очаква се днес външният министър Чавушоглу да пристигне във Франция.