OffNews.bg

„Турски поток“ тръгва само към Турция

Газопроводът „Турски поток“ ще тръгне първоначално само към Турция и по него ще се доставя газ само за турския пазар. Строителството на останалите тръби от проекта ще започне, след като се оцени дали има търсене на руски газ на европейския пазар.

Това обяви пред журналисти зам.-директорът на „Газпром“ Александър Медведев.

С турските ни партньори се договорихме, че ще започнем работа само по първата тръба, а след това ще огледаме останалите. Ако някой си мисли, че Турция се е отказала от втората и третата тръба, това не е вярно, подчерта Медведев.

Морската част на проекта ще следва трасето на „Южен поток“ в продължение на 660 км, а след това ще се отклони към европейския бряг на Турция. Тръбата ще тръгва от руския град Анапа и ще стига до турския Кайъкьой. След това трябваше да тръгне тръба покрай Люлебургаз до местността Ипсала на турско-гръцката граница. Съдбата на този участък обаче за момента не е ясна.

Не е ясно колко точно ще струва първата тръба от „Турски поток“, както и на каква цена Турция ще купува руския газ.

В средата на август Reuters обяви, че преговорите между Москва и Анкара за „Турски поток“ са ударили на камък заради спорове за отстъпката в цената за газа. Като причина за трудностите при преговорите беше посочена и политическата нестабилност в Турция, където предстоят нови парламентарни избори, след като партиите не постигнаха съгласие за коалиция.