OffNews.bg

Тридневен траур в Бразилия заради трагедията в Санта Мария (снимки)

Тридневен общонационален траур беше обявен в Бразилия след пожара в нощен клуб в Санта Мария, при който загинаха 233 души.

Пожарът е започнал около 2.30 часа през нощта заради пиротехническо шоу по време на участието на група на сцената на клуб Kiss. Искрите от фойерверките стигнали до тавана, където имало звукоизолационна пяна, която се подпалила.

Клубът е бил препълнен. В този момент в сградата са се намирали около 1500 души, обясниха разследващите.
Аварийните изходи на нощния клуб са били затворени и хората са можели да излязат само през една врата, което е увеличило паниката. Пожарникарите е трябвало да съборят част от стената, за да могат повече хора да излязат от горящата сграда.

При пожара загинаха 120 мъже и 113 жени. Повечето от тях са починали от задушаване, някои са били стъпкани от паникьосаната тълпа. Повечето от загиналите са студенти, обясниха от местната полиция. Около 200 души са потърсили медицинска помощ. 120 от тях са приети в болница, като 90 са в критично състояние.

Полицията в Санта Мария е арестувала трима души във връзка с пожара. Задържани са собственика на клуб Kiss, един от членовете на бандата, свирила в клуба, и шефа на охраната. 

Първите погребения на загиналите при пожара са днес.

В Бразилия беше отложена и церемонията за отбелязване на 500 дни до Световното първенство по футбол през 2014 г., която беше предвидена за днес.

Президентът на страната Дилма Русеф прекъсна визитата си в Чили и се върна в Бразилия, където посети оцелелите в болницата.

Това е пожарът, взел най-много жертви от десетилетия насам, коментират местните хора. Последният подобен случай е през 1961 г., когато недоволен служител подпалил заведение, при което са загинали над 300 души.