OffNews.bg

Три товарни кораба пробиха руската блокада към Украйна през Черно море

Три търговски кораба са пробили руската блокада в Черно море и се насочват към пристанищата на Дунав, показват данните от сайтовете за проследяване на морски съдове като vesselfinder.com. Плавателните съдове се движат „на светло“, с включени транспондери, като не крият нито маршрута си, нито крайните си цели и предизвикаха коментари в социалните мрежи и специализираните форуми.

Корабите Ams1, Sahin 2 и Yilmaz Kaptan - открито декларират точки в Украйна като пристанища на дестинация чрез автоматичната система за идентификация на кораби, Институтът за изследване на войната (ISW). Съдовете са собственост съответно на компании от Израел, Гърция и турско-грузинска фирма.

„Съобщенията за три цивилни кораба, плаващи безпрепятствено към Украйна, може да означават, че Русия или не желае, или не е в състояние да спре и да претърси тези неутрални кораби“, заключава ISW.

Ams 1 е вдигнал котва на 29 юли от пристанището в Истанбул, в момента се намира на делтата на Дунава и e посочил като дестинация пристанището в Измаил, където се очаква днес към обяд. Корабът е регистриран под флага на Сиера Леоне.

„И вече днес Ams1, плюещ руските заплахи, влиза в украинския ръкав на Дунав. Сигурността на преминаването се осигурява от американския противокорабен самолет P8 (зареден с гориво в небето на Румъния). Подкрепяща информация се предоставя и от разузнавателния дрон Forte12 RQ-4“, коментира Ukraine Front Lines. Според траковете в MarineTraffic е много вероятно Аms1 да изпълнява определен набор от маршрути в украински води първо на север и след това към брега, вероятно тествайки руските реакции.

Sahin 2 плава под флага на Вануату и е отплавал на 24 юли от гръцко пристанище, минал е през Дарданелите и Босфора и в момента също е на рейд пред пристанище Сулина при делтата на Дунава. Yilmaz Kaptan е също под флага на Вануату и пристига от грузинското пристанище Поти.

На 17 юли Русия обяви спирането на т.нар Зърнена сделка, благодарение на което, въпреки продължаващата война, храната, произведена в Украйна, можеше да се изнася по море. Кремъл също така обяви, че ще разглежда товарните кораби , пътуващи към украинските пристанища , като потенциални военни цели и предприе широкомащабни атаки срещу инфраструктурата в Одеса и пристанищата по Дунав.