OffNews.bg

Тръмп създава съвет за търговия, оглавява го противник на Китай

Новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп обяви, че ще създаде Съвет за национална търговия към Белия дом. За шеф на новосъздадения съвет Тръмп ще назначи икономист с твърда позиция против Китай. 

Съветът за търговия ще консултира Тръмп за стратегии при преговори, ще координира действията на Белия дом и федералните органи на властта и ще заеме водещото място в осъществяването на програмата за държавни инвестиции на новия президент.

Шеф на съвета ще е Питър Наваро, университетски преподавател и автор на книгата "Death by China: How America Lost its Manufacturing Base", по която е създаден и филм.

В книгата Наваро обяснява, че Пекин е заплаха за американската икономика.

Той е против липсата на дипломатически отношения с Тайван. 

Екипът на Тръмп определи Наваро като "визионер", от когото се очаква да развие търговски политики, които ще намалят търговския дефицит, ще увеличат растежа на САЩ и ще помогнат за създаването на работни места.

"За пръв път към Белия дом ще има съвет, който да поставя на първо място американското производство и американските работници и който да мисли стратегически за здравето на американския военнопромишлен комплекс и ролята на търговията и производството в националната сигурност", посочи екипът на новия президент.

"Сътрудничеството е единственият правилен избор", заяви говорителка на китайското външно министерство в коментар за избора на Питър Наваро.