OffNews.bg

Тръмп оттегли САЩ от преговорите за глобален договор за правата на бежанците

Президентът Доналд Тръмп оттегли САЩ от преговорите по приемането на глобален договор за подобряване на международните права за мигрантите и бежанците, съобщи постоянното представителство на САЩ в ООН, цитирано от АФП и БТА. 

"Днес мисията на САЩ в ООН уведоми генералния секретар, че САЩ прекратяват участието си в Глобалното споразумение за миграцията", се казва в съобщението на мисията.

В документа се напомня, че през септември миналата година Вашингтон е подписал т.нар Нюйоркска декларация, с която всичките 193 страни членки на ООН се съгласяват да одобрят през 2018 г. две глобални споразумения - за управление на миграционните потоци и за мерки спрямо бежанците.

"Нюйоркската декларация съдържа множество постановки, които са несъвместими с политиката на САЩ в сферата на миграцията и бежанците", обясняват оттам.

Позицията на Тръмп срещу бежанците и мигрантите е последователна от встъпването му на поста. Преди дни, след атентата в Египет, при който загинаха 235 души, той използва момента да потвърди позицията си за това колко са необходими стената на границата с Мексико и забраната за граждани на определени страни да влизат в САЩ.