OffNews.bg

Църквата в Англия на бунт срещу бързия влак, осквернявал гробове

Църквата на Англия се обяви против строежа на нова скоростна влакова отсечка под предлог, че почти 200-километровия път за 43 млрд. биртански лири ще оскверни хиляди християнски гробове, пише британският "Телеграф".

Съветът на британските архиепископи се обяви против строежа заради това, че човешките останки няма да бъдат "третирани по достоен и благоговеен начин".

Църквата смята, че строежът трябва да бъде спрян, докато от държавата не представят нужните "църковни гаранции", че гробовете няма да бъдат осквернени.

Притеснението расте и сред малките църкви в близост до строежа, защото заради звука и вибрациите те може да затворят врати.

Само за разширението на гарата Юстън ще бъдат разкопани над 30,000 гробове от 18 век.

Сред тях са на известните британски художници Джордж Морланд и Джон Хопнър и на първия барон на Саутхемптън Чарлз Фицрой.

От британското транспортно министерство заявиха, че са наясно с исканията на църквата и че премахването на гробове е действие, чувствително за всички, но е за целта е разпространен и документ, който разяснява точно как ще бъдат премахвани гробовете, за да бъдат сигурни всички, че моралните и христянски закони ще бъдат спазени.